19. Denk er goed over na!

Waarom zouden zoveel mensen (nog) geen kind van God willen zijn? Dat heeft te maken met het volgende: veel mensen willen van twee walletjes eten. Ze willen straks, als ze sterven wel naar de hemel gaan, maar hier op aarde leven zoals ze het zelf willen en dat kan niet. De Heere Jezus zegt:

  • Want wie van u, willende een toren bouwen, zit niet eerst neder, en overrekent de kosten, of hij ook heeft, hetgeen tot volmaking nodig is? (Lukas 14:28).

Wil jij de Heere Jezus volgen?

Het gaat in dit gedeelte over het volgen van de Heere Jezus. Hij vergelijkt dit met iemand die een toren wil bouwen. Die persoon gaat voor het bouwen eerst berekenen wat de kosten zijn, zodat hij niet halverwege de bouw ineens moet stoppen omdat zijn geld op is. Zo is het ook met het volgen van de Heere Jezus. Als jij Hem wilt volgen in je leven, dan roept Hij je op om er goed over na te denken. Alleen als je alles op wilt geven, kun je Hem volgen. Dat betekent niet dat je eerst perfect moet zijn. Juist niet. God verzoent zóndaren met Zichzelf, hij zoekt geen opgeknapte mensen. Je mag dus komen zoals je bent (maar je kunt niet blijven zoals je bent). Het betekent wel dat je de bereidheid hebt om jezelf aan God over te geven.

Nu zou je misschien een lijst kunnen maken van dingen die het volgen van de Heere Jezus voor jou gaan kosten: dingen die jij op moet geven, zoals (porno)verslaving, roddelen, ongehoorzaamheid, geldgierigheid of je idealen. Maar samengevat komt het hier op neer: ben jij bereid om jezelf (jouw manier van denken, jouw egoïsme, jouw trots) op te geven en te buigen voor de Heere Jezus en mag Hij jouw leven gaan bepalen?

 


Om over na te denken
Lees Mattheüs 19:16-29. Wat wilde de rijke jongeling niet opgeven?

Wat kost het jou om de Heere Jezus te volgen?

Wat belooft de Heere God aan hen die alles achter laten om Hem te volgen?


 

Copyright
De tekst van deze website mag vrij gedownload en gekopieerd worden om door te geven aan anderen, mits deze ongewijzigd wordt overgenomen, met vermelding van deze website.